Przeglądanie według Autor "Szczepaniak, Iwona"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Czynniki i uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w warunkach gospodarki opartej na wiedzy(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007-06) Szczepaniak, IwonaWraz z przejściem od gospodarki przemysłowej do gospodarki opartej na wiedzy knowledge-based economy, o zdobyciu i utrzymaniu przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw decydują nie tylko ich zasoby rzeczowe i finansowe, ale również zasoby intelektualne. Praktyka firm, dla których głównym zasobem jest kapitał intelektualny intellectual capital, które konkurują nie przez ceny, a głównie przez jakość, innowacje i kreatywność pokazuje, że podstawowe dźwignie efektywności, tkwią właśnie w zasobach intelektualnych. Kapitał intelektualny w małych i średnich przedsiębiorstwach jest mniejszy niż w firmach dużych i istotnie ogranicza możliwości rozwojowe tego sektora. Tymczasem zasoby intelektualne w warunkach gospodarki opartej na wiedzy stają się najważniejszym czynnikiem rozwoju także dla tej grupy firm.Pozycja The Role of the Food Industry in the Development of Eastern Poland(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2012) Szczepaniak, IwonaThe long-standing agricultural traditions of Eastern Poland, the reasonably equitable distribution of agricultural production potential, the experience of companies in international cooperation, and clean environment facilitate the development of agri-food processing in this region. The food industry is one of the best-developed sectors in Eastern Poland, whereas in the Lubelskie (fruit and vegetables, meat and milling), Podlaskie (dairy) and Warmińsko-Mazurskie (meat, poultry and fodder) voivodeships it is much more developed than in the remaining two voivodeships. The food industry located in Eastern Poland plays a very important role in the overall Polish food industry. The significant participation of the producers in international trade, the large interest of foreign investors in Polish companies producing food products in the region, and the existence of many clusters, confirm the strong position of the food industry in the Eastern Poland region. The food industry may constitute one of the sources of the competitive advantage of the region. Thanks to agri-food products it will be possible to promote the food of Eastern Poland, its producers, and the whole region, in the country and abroad.Pozycja Wpływ procesów globalizacji i integracji z UE na sektor MSP na przykładzie małych i średnich firm spożywczych(MITEL, 2006-12) Szczepaniak, IwonaGlobalizacja i integracja z UE naraziły naszą gospodarkę na konkurencję zewnętrzną. W konsekwencji procesy umiędzynarodowienia polskich jednostek gospodarczych uruchomione, co dotyczyło również MŚP. Chociaż w tym przypadku są znacznie trudniejsze i długotrwałe. Procesy obserwowane są również w sektorze spożywczym. Duże firmy, w tym międzynarodowe korporacje, rozszerzają swój zasięg. Z drugiej strony pozycja bardzo małych, małych i większości średnich firm o mniejszych zdolnościach do obsługiwać pozagospodarcze bariery wejścia i uczestnictwa we Wspólnym Rynku Europejskim, stopniowo się pogarsza. Niemniej jednak firmy pozostaną na stałe polskiego przemysłu spożywczego.