Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy z. 18 (2011)
URI dla tej Kolekcjihttp://repozytorium.ur.edu.pl/handle/item/7962
Przeglądaj
Przeglądanie Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy z. 18 (2011) według Autor "Kudełka, Wanda"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie człowieka(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011) Kudełka, WandaKonkurencyjność polskich producentów żywności na nasyconym rynku związana jest ściśle z wprowadzaniem innowacji. Wśród innowacyjnych technologii wymienić można produkcję żywności funkcjonalnej, której przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie człowieka, a nawet ograniczanie i zapobieganie występowaniu chorób cywilizacyjnych. Celem pracy była charakterystyka żywności funkcjonalnej jako innowacyjnych produktów o nowych cechach jakościowych. W Europie nie ma usankcjonowanej prawnie definicji żywności funkcjonalnej. Najczęściej tę nazwę przypisuje się produktom spożywczym i napojom wykazującym udokumentowany, korzystny wpływ na zdrowie człowieka ponad ten, który wynika z obecności w nich składników odżywczych uznawanych za niezbędne. W Japonii uznawana jest ona za żywność ze specjalnymi żywieniowymi deklaracjami. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się wiele produktów, w związku z tym jej podział jest różny ze względu na istnienie szeregu kryteriów. Najczęściej klasyfikuje się ją uwzględniając jej specyficzny skład, zaspokajanie określonych potrzeb organizmu, czy sposób działania na organizm. Produkty funkcjonalne swoje właściwości zawdzięczają obecności składników bioaktywnych, m.in. takich jak: błonnik, oligosacharydy, glikozydy, poliole, flawonoidy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, bakterie fermentacji mlekowej, substancje mineralne. Składniki te mogą występować naturalnie w produktach lub żywność może być nimi wzbogacana. W ostatnich latach nastąpił bardzo dynamiczny rozwój rynku żywności funkcjonalnej. Jej produkcja jest obecnie najważniejszym kierunkiem rozwoju przemysłu spożywczego. Daje ona ogromne możliwości zwiększenia atrakcyjności wielu produktów.