Doktoraty (KNP) / Doctoral Theses (CoNS)
URI dla tej Kolekcjihttp://repozytorium.ur.edu.pl/handle/item/65
Przeglądaj
Przeglądanie Doktoraty (KNP) / Doctoral Theses (CoNS) według Autor "Drygaś, Barbara"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Wpływ prestymulacji wolnozmiennym polem magnetycznym i nawożenia pogłównego algami Ascophyllum nodosum na plon i cechy jakościowe owsa Avena sativa L.(Uniwersytet Rzeszowski, 2019-07-11) Drygaś, BarbaraW pracy zaprezentowano wyniki 3-letniego ścisłego doświadczenia polowego przeprowadzonego na owsie (Avena sativa) odmiany Bingo. Badania przeprowadzono na glebie ciężkiej brunatnej wytworzonej z lessu, o składzie granulometrycznym pyłu ilastego. Była to gleba średnia klasy bonitacyjnej III a. Doświadczenie założono w układzie split – block, w 4 powtórzeniach wprowadzając dwa czynniki: (I) nawożenie biomasą alg (Ascophyllum nodosum) oraz (II) przedsiewna stymulacja wolnozmiennym polem magnetycznym (50 mT) na trzech poziomach. Testowano wpływ czynników doświadczenia na plon owsa oraz jego strukturę, jak również skład organiczny i mineralny ziarna wraz ze zmianami jakościowymi. Przyjęto założenie, że czynniki te wpłyną korzystnie na plon oraz elementy plonowania owsa (Avena sativa L.) a także doprowadzą do zmian jakościowych w ziarnie. Udowodniono korzystne oddziaływanie nawożenia algami na plon owsa, m. in. przez poprawę takich parametrów jak liczba i masa ziaren, natomiast nie stwierdzono korzystnego wpływu działania przedsiewnej stymulacji materiału siewnego polem magnetycznym na ten parametr w warunkach doświadczenia polowego. Na plon i skład chemiczny ziarna owsa istotnie oddziaływały również zróżnicowane warunki pogodowe. Nawożenie biomasą alg powodowało istotne obniżenie zawartości białka ogólnego oraz popiołu w ziarnie owsa. Stwierdzono również obniżenie zawartości wapnia i żelaza w ziarnie owsa pod wpływem aplikowanej dawki alg. Ponadto, nawożenie algami wpłynęło na zwiększenie zawartości sodu i molibdenu w ziarnie owsa. Przedsiewna stymulacja polem magnetycznym wpłynęła na zwiększenie zawartości miedzi w ziarnie. Nawożenie algami doprowadziło do zwiększenia zawartości składników skrobi, tj. amyloz i amylopektyn w ziarnie owsa.