Polish Journal for Sustainable Development T. 25 cz. 1 (2021)
URI dla tej Kolekcjihttp://repozytorium.ur.edu.pl/handle/item/7543
Przeglądaj
Przeglądanie Polish Journal for Sustainable Development T. 25 cz. 1 (2021) według Temat "energy use"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Przemysłowe i energetyczne wykorzystanie roślin kukurydzy(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021) Migut, Dagmara; Buczek, Jan; Jańczak-Pieniążek, Marta; Szpunar-Krok, EwaKukurydza (Zea mays L.) należy do roślin uprawianych powszechnie na całym świecie. Dzięki szerokiej dostępności jest wszechstronnie użytkowanym gatunkiem. Stanowi cenne źródło surowca dla przemysłu spożywczego, spirytusowego i chemicznego oraz doskonałą paszę dla zwierząt. Dynamicznie rozwijającym się kierunkiem wykorzystania roślin kukurydzy jest również jej wykorzystanie na cele energetyczne. W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania roślin kukurydzy w aspekcie przemysłowym oraz na cele energetyczne.