Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "quality of feed"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Wpływ czynników naturalnych i antropogenicznych na walory przyrodnicze i użytkowe łąk oraz pastwisk wschodniej części Pogórza Bukowskiego
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2020-06-22) Dziura, Marcin
    Na podstawie 275 zdjęć fitosocjologicznych wykonanych w latach 2017-2019 na łąkach (użytkowanych i nieużytkowanych) oraz pastwiskach dokonano charakterystyki flory i zbiorowisk roślinnych w zależności od niektórych czynników ekologicznych i stopnia antropopresji. Wyróżniono 5 zespołów i 7 zbiorowisk roślinnych. Stwierdzono w nich 298 gatunków roślin naczyniowych. Pobrano po 165 próbek glebowych i roślinnych. Na badanym obszarze dominowały gleby brunatne dystroficzne o odczynie kwaśnym, ubogie w większość składników pokarmowych, z wyjątkiem magnezu, żelaza i manganu. Pozytywny wpływ na plon i Lwu runi miało uwilgotnienie i trofizm gleby, stosowanie podsiewu oraz użytkowanie, natomiast negatywny wysokość n.p.m. W próbkach runi, podobnie jak w glebie, stwierdzano niedobór większości składników pokarmowych, z wyjątkiem magnezu, żelaza i manganu. Wykazano przydatność metody fitoindykacyjnej do oceny siedlisk łąkowych i pastwiskowych. Oceniono również stopień synantropizacji i bioróżnorodność wyróżnionych fitocenoz. Warunkiem zachowania dotychczasowej bioróżnorodności jest ekstensywne użytkowanie runi i optymalne nawożenie oraz przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się Heracleum sosnowskyi. Brak użytkowania łąk i pastwisk jest marnotrawstwem cennej bazy paszowej w żywieniu zwierząt gospodarskich. Na ekstensywnych łąkach i pastwiskach, które dominują na Pogórzu Bukowskim z powodzeniem może rozwijać się chów bydła mięsnego.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość