Przeglądanie według Temat "polyphenols"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Antyoksydacyjne właściwości polifenoli i związków syntetycznych(Uniwersytet Rzeszowski, 2019-02-11) Grzesik, MichalinaNa rozprawę doktorską składa się cykl trzech prac opublikowanych w czasopiśmie Food Chemistry poświęconych (i) porównaniu właściwości antyoksydacyjnych flawanoli oraz innych antyoksydantów naturalnych i syntetycznych, (ii) określeniu wpływu wiązania jonów Fe2+ na właściwości antyoksydacyjne flawanoli oraz (iii) porównaniu wytwarzania nadtlenku wodoru przez różne antyoksydanty i uzyskaniu wglądu w mechanizm tego zjawiska. Wykazałam, że badane flawanole [(+)-katechina, (-)-epikatechina, (-)-epigallokatechina, galusan (-)epikatechiny i galusan (-)-epigallokatechiny] są bardzo dobrymi antyoksydantami w różnych układach bezkomórkowych, chroniąc przed działaniem takich utleniaczy jak nadtlenoazotyn, podchloryn i rodniki nadtlenkowe. Stwierdziłam, że jony Fe2+ tworzą kompleksy z flawanolami; stechiometria tych kompleksów jest różna dla różnych flawanoli. Kompleksy flawanoli tworzone przez dodanie substechiometrycznych ilości Fe2+ (1 mol Fe2+ na 4 mole flawanoli) cechowały się właściwościami antyoksydacyjnymi porównywalnymi z właściwościami wyjściowych flawanoli Porównałam 54 naturalne i syntetyczne antyoksydanty pod kątem wytwarzania nadtlenku wodoru w pożywkach stosowanych do hodowli komórek. Stwierdziłam, że połowa z nich (27) wytwarza w tych pożywkach nadtlenek wodoru. Związkami generującymi najwięcej nadtlenku wodoru były: galusan propylu, pirogalol, galusan (-)epigallokatechiny i kwercetyna. Nadtlenek wodoru wytwarzany w pożywce DMEM przyczyniał się do cytotoksycznego działania galusanu propylu, galusanu ()-epigallokatechiny i kwercetyny, gdyż obecność katalazy w pożywce obniżała cytotoksyczne działanie tych związków na komórki DU-145.Pozycja Ochrona modelowych komórek przed stresem oksydacyjnym przez polifenole oraz związki syntetyczne(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-03-03) Naparło, KatarzynaNa rozprawę doktorską składa się cykl trzech prac opublikowanych w czasopismach Journal of Applied Microbiology oraz Molecules poświęconych (I) ocenie ochronnych właściwości wybranych katechin względem drożdży przed stresem oksydacyjnym, (II) określeniu właściwości antyoksydacyjnych wybranych katechin względem erytrocytów poddanych działaniu stresu oksydacyjnego, (III) porównaniu właściwości ochronnych wybranych polifenoli przed peroksydacją lipidów zawartych w żółtku jaja i błonach erytrocytów oraz utlenieniem składników erytrocytów (hemoglobiny i glutationu). Wykazaliśmy, że badane flawanole [(+)-katechina i galusan (- )-epigallokatechiny] zwiększały przeżywalność drożdży poddanych działaniu wysokiej temperatury i zamrażanych. Produkcja reaktywnych form tlenu, całkowita zdolność antyoksydacyjna czy karbonylacja białek miały niższe wartości w przypadku drożdży poddanych działaniu tych flawanoli. Nasze badania pozwoliły wykazać, że wybrane katechiny (katechina, epigallokatechina i galusan epigallokatechiny) chronią ludzkie erytrocyty przed stresem oksydacyjnym. Wszystkie badane katechiny chroniły erytrocyty przed hemolizą wywołaną nadmanganianem, utlenianiem grup tiolowych białek erytrocytów oraz peroksydacją lipidów błonowych. Praca miała także na celu ocenę ochronnego wpływu szeregu syntetycznych i naturalnych antyoksydantów przed peroksydacją lipidów żółtka jaja i błon erytrocytów. Większość z badanych związków wykazywała takie działanie w obydwu układach jednak niektóre w interakcji z erytrocytami ujawniały swoje działanie prooksydacyjne.Pozycja Wpływ zróżnicowania odmianowego na wartość prozdrowotną wybranych gatunków warzyw(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-03-26) Kotula, JoannaObecnie wzrasta zainteresowanie przemysłu przetwórczego, sektora hodowlano – nasiennego, sektora rolniczego, środowiska naukowego i konsumentów żywnością o właściwościach prozdrowotnych. Aby sprostać wymaganiom gospodarki żywnościowej konieczna jest identyfikacja, porównanie cech oraz ocena składników biologicznie czynnych zawarta w tych produktach, które cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów i są spożywane z dużą częstotliwością oraz tych, których uprawa w warunkach klimatycznych Polski jest możliwa. Teoretyczna część pracy przedstawia m.in. informacje na temat roli postępu biologicznego w rolniczej produkcji roślinnej, ukazuje rolę warzyw jako elementów żywności funkcjonalnej i charakteryzuje związki polifenolowe. W części doświadczalnej przeprowadzono identyfikacją i ocenę zawartości związków polifenolowych, ocenę aktywności przeciwutleniającej, analizę składu chemicznego i określono zawartość kwasu askorbinowego w surowcu. W badaniach wykazano, iż oceniane warzywa różniły się istotnie między sobą składem związków bioaktywnych. Stwierdzono istotne różnice ilościowe pomiędzy warzywami w składzie chemicznym i właściwościach przeciwutleniających. Temperatura powietrza i ilości opadów miały wpływ na kształtowanie poziomu stężeń i proporcje występowania określonych związków w warzywach, ich właściwości chemiczne i przeciwutleniające. Odmiana była czynnikiem istotnie determinującym skład chemiczny warzyw, w tym zawartość związków bioaktywnych i poziom aktywności przeciwutleniającej. Na podstawie przeprowadzonych badań wytypowano odmiany, które mogą być polecane jako składnik w produkcji żywności funkcjonalnej.