Przeglądanie według Temat "overweight and obesity"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Role of selected self-monitoring techniques in treatment of overweight and obesity in adolescents(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015) Perenc, Lidia; Radochońska, Anna; Zaborniak-Sobczak, MałgorzataWstęp. Samokontrola uważana jest obecnie za podstawową metodę stosowaną w profilaktyce oraz terapii otyłości i nadwagi u młodzieży i dorosłych pacjentów. Jej istota polega na bieżącym rejestrowaniu informacji dotyczących rodzaju i ilości spożywanego pokarmu, jego wartości kalorycznej oraz codziennej aktywności fizycznej. Podstawowa rola samokontroli polega na podnoszeniu świadomości pacjenta w odniesieniu do jego zachowań, myśli i emocji wpływających na kontrolę wagi ciała oraz całkowity sukces leczenia. Cel pracy. Celem pracy jest przedstawienie korzyści związanych z zastosowania różnych metod samokontroli w procesie terapii nadwagi i otyłości u młodzieży. Materiał i metoda. Autorzy dokonali systematycznego przeglądu literatury dotyczącej zastosowania samokontroli w przebiegu terapii nadwagi i otyłości ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży. Większość prac objętych przeglądem została opublikowana w XXI wieku. Wyniki. Analiza wybranych badań wykazuje, że samokontrola jest uważana za kluczowy element behawioralnej terapii nadwagi i otyłości u młodzieży. Pozytywne wyniki leczenia zależą od takich czynników, jak systematyczność w rejestrowaniu informacji, stosowanie urządzeń technicznych oraz motywacja prezentowana przez pacjenta. Wniosek. Analizowane prace badawcze, pomimo różnorodności zastosowanych metod, dostarczają empirycznych dowodów na obecność istotnego związku pomiędzy samokontrolą a korzystnymi wynikami terapii nadwagi i otyłości u młodzieży. Istnieje potrzeba prowadzenia badań nad rolą czynników psychologicznych w determinowaniu wyników leczenia tego rodzaju zaburzeń.Pozycja Wpływ preferencji smakowych na ryzyko nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-06-04) Sobek, GrzegorzCel pracy Celem pracy było zbadanie wpływu preferencji smaku słodkiego i tłustego na ryzyko wystąpienia nadmiernej masy ciała u dzieci i młodzieży. Celem badań było również ustalenie innych możliwych czynników, które mogą mieć wpływ na preferencje smakowe, a w efekcie na powstawanie nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Materiał i metody Badaniem objęto grupę 150 dzieci w wieku 815 lat, z terenu województwa podkarpackiego. Zostały przeprowadzone dwa testy sensoryczne zgodnie z metodologią badania: Sensory preference test for the sweet and fatty taste i Measuring the perceived sweet and fat taste intensity of children, adolescence and their parents, które są częścią europejskiego projektu: Determinants of eating bahaviour in European children, adolescents and their parents prowadzonego pod patronatem Konsorcjum I.Family. Dokonano trzykrotnego pomiaru podstawowych parametrów antropometrycznych: wysokości oraz masy ciała. Wśród rodziców i dzieci rozprowadzono ankiety: „Kwestionariusz dotyczący diety dziecka dla rodzica”. „Kwestionariusz preferencji artykułów żywnościowych i napojów”. Wnioski 1. Istnieje związek pomiędzy preferencjami smaku słodkiego i tłustego a masą ciała. Dzieci preferujące smak słodki bądź smak tłusty a także słodki i tłusty charakteryzowały się większą masą ciała 2. Preferencje smaku tłustego matki wiążą się z ryzykiem nadwagi i otyłości u dzieci. 3. Nadwaga i otyłość rodziców w sposób istotny wpływa na występowanie nadwagi i otyłości u dzieci.Pozycja Wpływ wybranych czynników motywacyjnych na ilośd spożytych warzyw i owoców przez dzieci w wieku 6-12 lat w stołówkach szkolnych(Uniwersytet Rzeszowski, 2017-06-06) Łuszczki, EdytaCel pracy Celem pracy była ocena wpływu wybranych czynników motywacyjnych mających wpływ na ilośd spożytych warzyw i owoców przez dzieci w wieku 6-12 lat w stołówkach szkolnych. Materiał i metody Badaniem objęto 106 uczniów uczęszczających na obiady szkolne w danej szkole województwa podkarpackiego. Grupę porównawczą stanowiło 110 uczniów (dobranych pod względem wieku i płci w stosunku do grupy badanej). Dokonano trzykrotnego pomiaru podstawowych parametrów antropometrycznych: masy ciała oraz wysokości ciała. Analiza statystyczna wyników badao została dokonana za pomocą pakietu statystycznego Statistica 10.1 PL, przy przyjęciu najczęściej stosowanych reguł dla wartości prawdopodobieostwa testowego (p). Wyniki Pomiędzy okresem przed eksperymentem i okresem stosowania działao motywujących dzieci do spożywania warzyw, zachodzi znamienna statystycznie różnica w częstości spożywania surówek podczas obiadu. Po zakończeniu działań motywacyjnych częstość spożywania surówek minimalnie spadła, ale zmiana ta nie była istotna statystycznie (p = 0,2044), więc można pozostać przy stwierdzeniu, iż efekt działań motywacyjnych był trwały. W badanej grupie dzieci było 31,1% osób z nadwagą i otyłością. Wnioski 1. Wprowadzenie czynników motywacyjnych w stołówce szkolnej w grupie badawczej przyniosło rezultat w postaci zwiększenia spożycia warzyw i owoców podczas obiadu. Po wyłączeniu czynnika motywacyjnego efekt ten został utrzymany. 2. Czynnikami mającymi istotny wpływ na spożycie warzyw i owoców w stołówce szkolnej były: wskaźnik masy ciała rodziców, czas spędzany przed komputerem przez dzieci oraz wykształcenie matki i ojca. 3. Nadwagę i otyłośd w grupie badanej miało co trzecie dziecko. Nadmiar masy ciała występował znamiennie częściej wśród chłopców niż dziewcząt