Przeglądanie według Autor "Filip, Dawid"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Analiza interwencji zespołów ratownictwa medycznego w zawale mięśnia sercowego(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-07-12) Filip, DawidCelem pracy była analiza interwencji ZRM w przypadku zawału serca oraz czynników, wpływających na opóźnienie rozpoczęcia leczenia. Badanie było retrospektywną analizą dokumentacji medycznej pacjentów leczonych w dwóch ośrodkach kardiologicznych w Rzeszowie oraz dokumentacji ZRM. Dane zostały ze sobą powiązane w taki sposób, aby odtworzyć przebieg postępowania z pacjentem od momentu wezwania ZRM do wypisu ze szpitala. Grupę badaną stanowiło 829 pacjentów leczonych w latach 2014 - 2016 z powodu zawału serca, którzy zostali przekazani do szpitala przez ZRM WSPR w Rzeszowie. Dwóch na pięciu pacjentów leczonych z powodu zawału serca zostało przyjętych do szpitala w trybie nagłym, w wyniku przekazania przez ZRM, a interwencje ZRM z powodu zawału serca stanowiły 1,12% wszystkich wyjazdów. Na opóźnienie przedszpitalne miały wpływ różne czynniki związane z pracą ZRM, natomiast opóźnienie przedszpitalne miało istotny wpływ na śmiertelność wewnątrzszpitalną. Opóźnienie przedszpitalne było istotnie statystycznie krótsze jeżeli ZRM rozpoznał zawał mięśnia sercowego. Najczęściej stosowanymi lekami były: kwas acetylosalicylowy, tlen, nitraty i morfina, a leki przeciwpłytkowe i przeciwkrzepliwe były podawane rzadko. Większość pacjentów miała wykonane EKG. ZRM wykonały teletransmisję średnio w jednej na siedem interwencji w zawale serca, częściej zespoły podstawowe. Wykonanie teletransmisji istotnie statystycznie zmniejszyło opóźnienie wewnątrzszpitalne, nie wpłynęło natomiast istotnie na śmiertelność do wypisu ze szpitala.Pozycja Analiza występowania zatruć u pacjentów leczonych w oddziale toksykologii w Rzeszowie w latach 2011–2013(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015) Filip, Dawid; Kucaba, Grzegorz; Załucka, Jadwiga; Ozga, Dorota; Wojtaszek, MarekWstęp. Wraz z rozwojem cywilizacji lawinowo wzrasta liczba zagrożeń i nieprzewidzianych wypadków, a wśród nich zatruć. Zarówno przypadkowe jak i celowe narażenie na substancje szkodliwe są problemem nie tylko oddziałów toksykologii, ale także pracowników systemu ratownictwa medycznego. Cel pracy. Celem pracy była analiza zatruć pod względem rodzaju i ciężkości wśród pacjentów leczonych w Klinicznym Oddziale Intensywnej Terapii i Anestezjologii z Ośrodkiem Ostrych Zatruć Szpitala Wojewódzkiego nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie w latach 2011–2013 oraz czynników mających wpływ na częstość występowania zatruć. Materiał i metodyka. Badania przeprowadzono na podstawie oddziałowych zestawień zbiorczych pacjentów leczonych z powodu zatrucia. Na podstawie udostępnionych danych wyodrębniono płeć, wiek, rodzaje ciężkości zatruć, rodzaj zatrucia, efekt terapii, tryb przyjęcia oraz wypisu. Wszystkie wykresy i tabele wykorzystane w pracy wykonano za pomocą programu statystycznego IBM SPSS Statistic. Wyniki. Liczba pacjentów leczonych z powodu zatruć w oddziale wzrastała w poszczególnych latach z 332 do 491. Częściej hospitalizowani byli mężczyźni a najczęstszą przyczyna pobytu było zatrucie alkoholem etylowym lub inne stany związane z nadużyciem tego alkoholu. Zaobserwowano wzrost liczby ciężkich zatruć w poszczególnych latach z 5,12% w 2011 do 11% w 2013. Zaobserwowano również wzrost liczby pacjentów kierowanych z niniejszego oddziału do dalszego leczenia w innym szpitalu. Wnioski. Stwierdzono sukcesywny wzrost liczby hospitalizowanych pacjentów oraz ciężkości zatruć. Częściej zatruciom ulegali mężczyźni, a najczęstszą przyczyną zatrucia jest alkohol etylowy. Bardzo mały odsetek zatruć zakończył się zgonem. Ponad połowa zatrutych leczyła się na choroby współistniejące. Do SOR i do oddziału toksykologii pacjenci najczęściej przywożeni byli przez zespoły ratownictwa medycznego.Pozycja Evaluation of farmers’ first aid knowledge in most common injuries at work in agriculture – a pilot study(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017) Kucaba, Grzegorz; Bebło, Katarzyna; Wojtaszek, Marek; Filip, Dawid; Muster, Marek; Naróg, Maciej; Włodyka, AndrzejIntroduction. According to the International Labour Organisation (ILO), agriculture is one of the most dangerous industries. The rate of fatal accidents in agriculture is about twice the average for other sectors. Aim. The aim of this study was to evaluate the level of knowledge of first aid concerning the most common injuries that occur in agricultural work. The analysis of the types of injuries during work in agriculture and their incidence among Polish farmers in the years 2013–2014 made it possible to define the most common types of injuries and their causes for the selected professional group and to draw up a survey for the farmers in order to achieve the main research goal. Material and methods. The study was conducted in two stages. At first, data from KRUS – Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (the Polish Agricultural Social Insurance Fund) was analyzed with reference to the incidence and the type of injuries that occurred in agriculture in 2013 and 2014. Then research was carried out by means of a survey based on the data obtained in the first stage. The study was preliminary and it was carried out on a sample of 51 persons. Results. The most common cause of the 41,702 incidents qualified by the Agricultural Social Insurance Fund as an accident in agriculture in Poland in the years 2013 and 2014 was a fall from heights. Every fourth respondent had witnessed or had been directly involved in an accident in agriculture. Despite the fact that everyone declared familiarity with the principles of first aid, over a half of the respondents had never given it. Conclusion. All of the respondents declared having knowledge of the principles of first aid, however, research shows that their knowledge is incomplete and not consolidated. Due to the fact that there are few reports on the research topic, it seems advisable to continue it in a larger study group. With reference to pesticide use, despite having knowledge of the hazard of intoxication by organophosphate compounds, a majority of farmers included in the study did not use any personal protective equipment.