Особенности становления социальной ответственности биизнеса в Украине - Шаповал, Валентина Михайловна; Валиков, Владимир Павлович (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
У статті розглядається проблема суспільної відповідальності бізнесу в умовах трансформації економіки України. Проаналізовано чинники, які викликали деградацію соціальної сфери. Показано роль і функції держави у визначенні пріоритетів і мотивації до становлення механізму соціального партнерства.

W artykule zostały rozpatrzone zagadnienia społecznej odpowiedzialności biznesu w warunkach transformacji gospodarki narodowej Ukrainy. Przeanalizowano czynniki, które spowodowały degradację sfery socjalnej. Wyeksponowano rolę i funkcje państwa w procesach określenia priorytetów i motywowania do kształtowania mechanizmu społecznego partnerstwa.

In the paper, several issues were discussed regarding the corporate social responsibility during the transformation period in Ukraine’s economy. The factors that caused degradation of social sphere were analysed. The role and functions of the state in defining priorities and motivating to create the mechanism of social partnership were outlined.
Specyfika kształtowania społecznej odpowiedzialności biznesu na Ukrainie
Peculiarities of Corporate Social Responsibility in Ukraine