Kontrola obywatelska jako czynnik wspierający prawidłowe funkcjonowanie administracji publicznej - Romaniuk, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2022)
Kontrola obywatelska jest inicjatywą, która opiera się na możliwości zapewnienia obywatelom badania, sprawdzania oraz oceniania funkcjonowania administracji publicznej. Powoduje najczęściej bezpośrednie oddziaływanie na działalność poszczególnych organów administracji publicznej. Jest traktowana w nauce prawa administracyjnego jako kontrola zewnętrzna, obejmuje podmioty i instytucje, które znajdują się poza obrębem systemu organizacyjnego i funkcjonalnego administracji publicznej, oraz nie jest z nim strukturalnie w żaden sposób powiązana. Artykuł przybliża perspektywy związane z prawną konstrukcją kontroli obywatelskiej, wskazując możliwości spersonalizowania takiej kontroli z płaszczyzny prawa administracyjnego, które pojawiają się w codziennym funkcjonowaniu administracji publicznej.

The present civic audit is an initiative based on the possibility of providing citizens with research, verification and evaluation of the functioning of public administration. This activity usually has a direct impact on the activities of individual public administration bodies. In the science of administrative law, civic control is treated as external control, where it is treated as control, covering entities and institutions that are outside the organizational and functional system of public administration and is not structurally related to them in any way. The article presents the perspectives related to the legal structure of civic control, indicating the possibilities of personalizing such control from the level of administrative law, which appear in the everyday functioning of public administration.
Civil control as a factor supporting the correct functioning of public administration
Keywords: kontrola; kontrola obywatelska; aktywność; prawo administracyjne; administracja publiczna; control; civic control; activity; administrative law; public administration