Rozwój infrastruktury a proces konwergencji gospodarczej - Mucha-Leszko, Bogumiła; Kąkol, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2010)
Celem artykułu jest ocena wpływu rozwoju infrastruktury na gospodarkę i dochody ludności. Zagadnienie to rozpatrywane jest w aspekcie teoretycznym i empirycznym. Główne wnioski są następujące: 1) rozwój infrastruktury jest istotnym czynnikiem wzrostu PKB, całkowitej produktywności czynników produkcji, a zwłaszcza wzrostu dochodów ludności w regionach biedniejszych i w długim okresie przyczynia się do konwergencji gospodarczej, 2) rozwój infrastruktury transportowej nie daje gwarancji przyspieszenia procesu konwergencji, przede wszystkim w pierwszych latach jej funkcjonowania, kiedy pojawiają się korzyści aglomeracji, wynikające ze spadku kosztów transportu. Badania empiryczne pokazują, że rozwój transportu i spadek jego kosztów powodują zasadnicze zmiany w lokalizacji i realokacji działalności biznesowej. W artykule przedstawiono efekty gospodarcze rozwoju połączeń kolejowych TGV we Francji i rozwoju sieci autostrad w Portugalii.

The purpose of the study is to evaluate an impact of infrastructure development on economy and income equity. The issue is explored from both theoretical and empirical perspective. The main findings are as follows: 1) infrastructure development is an important factor of the growth of GDP, total factor productivity and especially of increased personal income in less developed areas and in long term it affects economic convergence, 2) development of transport infrastructure does not guarantee acceleration of convergence process, mainly in the first years of its functioning, when agglomeration effects resulted from a decrease in transport costs appear. The results of empirical research show that transport development and a fall in its costs cause fundamental changes in location and relocation of business activity. In the study there were presented economic effects of TGV railways development in France and of motorways development in Portugal.