Samokształcenie z zastosowaniem otwartego kursu online na przykładzie statystyk edukacyjnego kanału YouTube - Jędryczkowski, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Upowszechnienie otwartych kursów online sprawiło, że pojęcie samokształcenia uzyskało nowy wymiar. Zarówno studenci, jak i bardzo szerokie grono pasjonatów korzysta z materiałów publikowanych w internecie. Niniejszy artykuł prezentuje dane statystyczne edukacyjnego kanału YouTube. Scharakteryzowano w nim sylwetkę odbiorców, preferowane sposoby uczenia się oraz wnioski istotne dla twórców kursów online.

The dissemination of open online courses has given the concept of self-education a new dimension. Both students and a very wide group of enthusiasts use materials published on the Internet. This article presents statistical data from the YouTube educational channel. It describes the recipients’ profile, preferred learning methods and conclusions relevant for the creators of online courses.
Self-study Using an Open Online Course on the Example of Educational YouTube Channel Statistics
Keywords: film edukacyjny; YouTube Analytics; e-learning; krótkie komunikaty multimedialne; preferencje poznawcze; proces kształcenia; educational film; multimedia; short multimedia messages; cognitive preferences; educational process