Strategie innowacyjne oparte na kształtowaniu społeczeństwa informacyjnego w procesie poprawy konkurencyjności przedsiębiorstwa - Lubas, Barbara (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Znaczenie innowacji dla procesu rozwoju każdego przedsiębiorstwa jest w obecnych czasach niezbędnym czynnikiem – zwłaszcza dla firm działających w warunkach nasilonej konkurencji. Współczesne przedsiębiorstwa dążą do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej, starając się przede wszystkim pozyskać jak najszerszą wiedzę o rynku i jego uczestnikach. Zdobycie takich informacji pozwala bowiem na przewartościowanie zasobów przedsiębiorstwa, sformułowanie nowych celów rynkowych i sformułowanie strategii rynkowej. Jednak oprócz pozyskiwania danych z rynku jest jeszcze ta druga strona medalu – przekazanie informacji do klienta, kontrahenta i co ważniejsze – wyłącznie na mediach tradycyjnych, poprzez które dotychczas docierano do grupy docelowej odbiorców. Dzisiejsze realia zmuszają niejako do tworzenia swoistego rodzaju grup zaangażowanych odbiorców, do których firma ma zdecydowanie bliżej. Wpływ innowacji na kształtowanie konkurencyjności przedsiębiorstw i to w zakresie rozwoju społeczeństwa informacyjnego stanowi przewodnią myśl artykułu. Artykuł składa się z dwóch części: teoretycznej i empirycznej. W pierwszej z nich przedstawione zostały najważniejsze definicje innowacji, strategii innowacyjnych, informacji w sieci, w kontekście konkurowania o klienta na portalach społecznościowych.

The importance of innovation for the development process of every enterprise is an essential factor – especially for companies operating in conditions of the increased competition. Contemporary enterprises are aspiring for achieving the competitive edge, trying above all to recruit like the extensive knowledge about the market and his participants. Because of getting such information lets the market strategy redefining resources of the enterprise, formulating market new objectives and the expression. However apart from the data acquisition from the market this other side of the coin is still sending of information to the customer, of contracting party well more important not relying exclusively on traditional media, through which so far they were reaching the target group of recipients. The today's reality is forcing groups employed more close recipients, to which the company has a determination so to speak to create the specific kind. The impact of innovation to forming of the competitiveness of businesses especially in the development of the information society constitutes the central thought of the article. The article consists of two parts, theoretical and empirical. In first from them, the most important definitions of innovation, innovative strategies, information online, in the context of competing for the customer on community portals were presented.