Znaczenie planów zagospodarowania przestrzennego dla lokalizowania elektrowni wiatrowych w RFN - Iluk, Łukasz (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Artykuł dotyczy problematyki lokalizowania elektrowni wiatrowych. Przedstawia się w nim wnioski z kontroli NIK przeprowadzonej w lipcu 2014 r. i wynikające z niej postulaty zmian w aktualnie obowiązujących przepisach. Autor przedstawia niemieckie rozwiązania prawne w zakresie lokalizowania elektrowni wiatrowych: wymogi w zakresie planowania przestrzennego na cele energetyki wiatrowej, warunki lokalizowania elektrowni wiatrowych na terenach objętych i nieobjętych miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego oraz warunki wydawania pozwoleń na budowę elektrowni wiatrowych.

The article describes the localization problems of wind turbines. It also presents conclusions drawn from the Supreme Audit Office control conducted in July 2014 as well as resulting proposals of alterations in the existing law. There have been presented German legal solutions as to the localization of wind turbines, land-use planning requirements for wind energy, conditions for their localization on lands both included and not included in land-use planning and conditions for issuing building regulations approval for wind turbines.
The essential role of land-use planning as to the localization of wind turbines in Germany
Keywords: planowanie przestrzenne; energetyka wiatrowa; lokalizowanie elektrowni wiatrowych; ochrona środowiska; land-use planning; wind energetics; localization of wind turbines; environmental protection