Ekonomia wiedzy i społeczeństwo postindustrialne - scenariusze rozwoju - Tkacz, Anatolij (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
Autor omawia dwa alternatywne scenariusze rozwoju społeczeństwa postindustrialnego: pozytywny, który zakłada ciągły rozwój ludzkich możliwości i zdolności oraz negatywny, twierdzący, że rozwój cechuje degradacja motywacji do pracy.

The author discusses two alternative scenarios for development of postindustrial society: the positive one that assumes continuous development of human abilities and the negative one maintaining that development is characterized by comedown of motivation to work.
Knowledge Economy and Postindustrial Society - Scenarios for Development