Percepcja absolwentów w badaniach „Pracodawcy Podkarpacia” - Dygoń, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Osoby młode do 34. roku życia, w tym także absolwenci, napotykają znaczne problemy na rynku pracy. Przejście z edukacji do pracy niejednokrotnie wiąże się ze żmudnym i długotrwałym poszukiwaniem pracy oraz doświadczeniem bezrobocia. Osoby w wieku 18–34 lat stanowią ponad 50% wszystkich zarejestrowanych w województwie podkarpackim osób bezrobotnych. Identyfikacja wymagań i oczekiwań pracodawców wobec młodych osób wchodzących na rynek pracy staje się zatem kluczowym zagadnieniem związanym z analizą trudnej sytuacji absolwentów na rynku pracy. Stąd w realizowanym przez Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie badaniu pn. „Pracodawcy Podkarpacia” sformułowano problem badawczy dotyczący rozpoznania opinii pracodawców o absolwentach różnych typów szkół zatrudnianych przez pracodawców publicznych i prywatnych. 86% pracodawców objętych badaniem nie jest zainteresowanych zatrudnieniem absolwenta, bez względu na to, jaki jest jego poziom wykształcenia. Z drugiej strony oczekiwania pracodawców wobec pracowników związane są przede wszystkim z posiadaniem przez nich doświadczenia zawodowego oraz wiedzy i umiejętności praktycznych przydatnych na stanowisku pracy. 30% pracodawców, którzy przyjęli w 2011 roku do pracy absolwentów różnego typu szkół, pozytywnie oceniało wiedzę teoretyczną zatrudnionych. Niemal równie często wybierano jako cechę pozytywną gotowość do podnoszenia kwalifikacji (28%), nieco rzadziej wskazywano, że przyjęte do pracy osoby mają odpowiednie wykształcenie (21%). Wśród cech najczęściej wybieranych pojawiają się również: kreatywność i pomysłowość (16%) oraz znajomość obsługi komputera (15%). Odpowiednie wykształcenie oraz wiedza teoretyczna również należały do najczęściej wybieranych pozytywnych cech absolwentów podczas drugiej fali badania przeprowadzonej w 2012 roku.

Young people, up to 34 years of age, as well as graduates face significant problems on the labour market. The transition from education to work often involves tedious and lengthy job search and lots of them faces unemployment. People aged 18–34 years old represent more than 50% of all registered unemployed persons in podkarpackie region. That is why identification of requirements and the expectations of employers to young people entering the labour market is therefore becoming a key issue related to the analysis of graduates on the labour market. Hence in the Voivodeship Labour Office in Rzeszów study there was a research problem formulated to maintain and conduct diagnosis on public and private employers opinions about graduates of the different types of schools. 86% of the employers surveyed are not interested in hiring a graduate. No matter what is the level of education of graduate. On the other hand, the expectations of employers to employees primarily are associated with having their professional experience and the knowledge and practical skills related to the specific workplace. 30% of employers who have employed in 2011 various types of graduate schools positively assess theoretical knowledge. The same share of employers assessed as positive up-skilling ability (28%), slightly less pointed out that the working people have appropriate education (21%). Among the most popular features also appear: creativity and ingenuity (16%) and computer literacy (15%). Appropriate education and theoretical knowledge also belonged to the most popular positive features of graduates during the second wave of a study carried out in 2012.