Kapitał zagraniczny na rynku prasowym w regionie podkarpackim w latach 1993–2021: próba bilansu - Kuca, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Firmy z udziałem kapitału zagranicznego funkcjonowały na rynku prasowym w regionie podkarpackim przez 28 lat. Początkowo jako udziałowcy mniejszościowi, a od 2005 r. jako jedyni właściciele wydawnictwa o kluczowej pozycji na rynku, które wydawało największy dziennik regionalny Gazetę Codzienną „Nowiny”. Aktywność inwestorów zagranicznych w regionie podkarpackim wykraczała poza obszar prasy regionalnej. Ich obecność miała także wpływ na rynek prasy lokalnej i rozwój mediów związanych z internetem. Kapitał zagraniczny musiał się także zmierzyć w regionie z ogólnopolskimi tendencjami, takimi jak niższa sprzedaż i malejące znaczenie prasy drukowanej. Wydaje się, że w tym aspekcie, wraz z narastającym kryzysem na rynku prasy, zagraniczni inwestorzy coraz mocniej dbali o realizację interesów ekonomicznych, kosztem jakości wydawanych tytułów.

Companies with foreign capital have been operating on the press market in the Podkarpackie region for 28 years. Initially as minor shareholders, and since 2005 as the sole owners of a publishing house with a key position on the regional market, which published the largest daily Newspaper – Gazeta Codzienna "Nowiny". Foreign investor activity, in the Podkarpackie region went beyond the area of the regional press. The presence of foreign investors also had an impact on the local press market and the development of Internet-related media. Foreign capital also had to face the nationwide trends which were present in region, such as lower sales and the declining importance of the printed press. It seems that in this aspect, along with the growing crisis on the press market, foreign investors instead of taking care of the expense of the quality of published titles, were rather more interested in pursuing their own economic interests.
Foreign capital on the press market in the Podkarpackie region in 1993-2021: an attempt at a balance sheet
Keywords: prasa regionalna; prasa lokalna; kapitał zagraniczny; Orkla Media; Polskapresse; Mecom; regional press; local press; foreign capital; Polskapress