Doświadczenia przeszłości a współczesny wizerunek marki Nowego Jorku i Singapuru. Analiza porównawcza - Marushchak, Vasyl (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
Wizerunek miasta stał się ważnym zasobem niematerialnym, który ma wpływ na przewagę konkurencyjną i zakres oddziaływania na rynek. W artykule zostały zaprezentowane doświadczenia przeszłości w stanowieniu marek miast, które są kluczem do zrozumienia ich współczesnej strategii marketingowej. Jako przykład empiryczny wybrano Nowy Jork i Singapur. Miasta te należą do tych globalnych metropolii, które zmieniły swój wizerunek poprzez kreowanie wyznaczonej wizji marki miasta. Celem artykułu jest zbadanie roli brandingu miasta jako czynnika stymulującego jego rozwój lokalny, porównanie kampanii marketingowych wskazanych metropolii, prześledzenie metod tworzenia pozytywnej marki miasta. Analiza wykazała, iż na wysoki poziom życia w metropoliach, a także zainteresowania nimi inwestorów i turystów składa się wiele czynników, takich jak infrastruktura, ochrona przyrody i środowiska, obecność miasta w internecie, poczucie bezpieczeństwa odczuwane przez mieszkańców, a nawet atmosfera miasta i poczucie dumy z bycia jego mieszkańcem. Dla Nowego Jorku i Singapuru budowanie własnej marki na doświadczeniach przeszłości stało się jednym z kluczowych czynników rozwoju, wzrostu gospodarczego i kulturalnego, o czym świadczy ich wysoka pozycja wśród miast na całym świecie. Logo z czasem zastąpiło herb i stało się wizytówką. Wskazane rozwiązania mogą posłużyć w procesie kształtowania silnej marki i pozycji wielu rozwijających się miast. Uwzględniając tę potrzebę, należy stwierdzić, że temat ten jest bardzo aktualny.

The city's brand has become a huge non-material resource that exerts an influence on its competitive advantage and the power of its impact. The article presents the experiences of the past in making city brands. New York and Singapore have been selected as examples. Those cities are among the global metropolises that have changed their image by creating the city brand. The aim of this article was to investigate the role of city branding as a factor which stimulates its development, compare the marketing campaigns of the given metropolis and analyze theirs methods of creating a positive city brand. The analysis showed that the high standard of living as well as the interest of investors and tourists in New York and Singapore consists of many factors, such as infrastructure, nature and environmental protection, the city's presence on the Internet, feeling of safety, and even the city's atmosphere with feeling of pride in being a resident of a given city. For those metropolises, building their own brand using the experience of the past has become one of the key factors for the city's development, and economic and cultural growth. Their high position among cities around the world, can prove how important city brand is. Over time, the logo replaced the emblem of the city and became its symbol. The indicated solutions may help in the creation of strong city brands for developing cities. Given this need, the topic remains current.
Keywords: marka miasta; marketing miejsca; branding; wizerunek miejsca; tożsamość miejsca; metropolia; city brand; place marketing; city image; metropolis