AI and Cybersecurity – Will AI Become the Shield of the Network? - Molga, Agnieszka; Wołoszyn, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
The article explores the growing importance of artificial intelligence (AI) in the field of cybersecurity and how AI technologies can enhance network defense against cyber threats. It highlights key areas where AI is already being applied, such as threat detection and analysis, incident response automation, and strengthening security systems through machine learning. The authors emphasize that AI enables rapid and efficient processing of vast amounts of data-essential for real-time network traffic monitoring and threat analysis. With the use of machine learning techniques, it becomes possible to identify patterns that may indicate potential attacks, allowing for proactive protective measures.

Artykuł omawia rosnącą rolę sztucznej inteligencji (AI) w obszarze cyberbezpieczeństwa oraz przedstawia, w jaki sposób technologie AI mogą wspierać ochronę sieci przed zagrożeniami cybernetycznymi. Omówiono główne zastosowania AI, takie jak wykrywanie i analiza zagrożeń, automatyzacja reakcji na incydenty oraz wzmacnianie systemów ochrony z wykorzystaniem uczenia maszynowego. Zwrócono uwagę na to, że AI umożliwia błyskawiczne przetwarzanie ogromnych ilości danych – kluczowe w kontekście monitorowania ruchu sieciowego i analizy zagrożeń w czasie rzeczywistym. Dzięki algorytmom uczenia maszynowego możliwe jest rozpoznawanie schematów mogących świadczyć o potencjalnych atakach, co pozwala na szybsze i skuteczniejsze działania zapobiegawcze.
Sztuczna inteligencja a cyberbezpieczeństwo – czy AI stanie się tarczą sieci?
Keywords: artificial intelligence; machine learning; neural networks; robotics; expert systems; sztuczna inteligencja; uczenie maszynowe; sieci neuronowe; robotyka; systemy ekspertowe