(Nie)stabilność przepisów karnych a dogmat o racjonalności prawodawcy, czyli kilka uwag na tle nowelizacji kodeksu karnego - Golonka, Anna (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Przedmiotem opracowania są wybrane kwestie natury dogmatycznej, stanowiące fundament rozważań nad istotą zmian przepisów karnych przeprowadzanych za sprawą ostatnich nowelizacji kodeksu karnego. Szczególna uwaga została w nim poświęcona nowelizacji k.k. przeprowadzona ustawą z dnia 20 lutego 2015 r. (obowiązującą od dnia 1 lipca 2015 r.). Analizie zostały poddane pewne zmiany wprowadzone tą ustawą i uchylone ustawą nowelizującą k.k. z dnia 11 marca 2016 r. (obowiązującą od dnia 15 kwietnia 2016 r.), tudzież zmiany przeprowadzone w kontekście prawno-porównawczym, uwzględniające nie tylko bieżący kształt przepisów k.k., ale również przepisów karnych innych ustaw. Na tej podstawie zostały wyciągnięte wnioski, odwołujące się do podstawowych założeń, na jakich winien opierać się ustawodawca podejmując decyzję w przedmiocie nowelizacji przepisów i celów, jakie powinien mieć przy tym na względzie.
(In)stability of penal provisions and legislator’s rationality dogma - a few notes on the background of the amendment of the Criminal Code
Keywords: nowelizacja kodeksu karnego; nowelizacja prawa karnego z 2015 r.; ratio legis; amendment of the Criminal Code; the amendment to the criminal law of 2015.