Istotny charakter pewności prawa w zakresie prawa podatkowego - Meszka, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2022)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problem pewności prawa na gruncie polskiego porządku prawnego, zwłaszcza w aspekcie prawa podatkowego. Pewność prawa odgrywa znaczącą rolę w stosunkach między jednostką a państwem. Cel opracowania stanowi ukazanie istoty oraz niezbędności omawianego przymiotu prawa. Przy badaniu powyższego tematu posłużyły akty prawne, literatura dotycząca wskazanego obszaru oraz aktualne orzecznictwo.

The subject of this article is the problem of legal certainty under the Polish legal system, especially in the aspect of tax law. Legal certainty plays a significant role in the relationship between the individual and the state. The aim of the study is to show the essence and necessity of the discussed attribute of law. Legal acts, literature on the indicated area and current jurisprudence were used to research the above topic.
The essential nature of legal certainty in tax law
Keywords: pewność prawa podatkowego; prawo podatkowe; stanowienie prawa; stosowanie prawa; tax law certainty; tax law; lawmaking; application of law