Szczególna rola samorządu terytorialnego w zakresie ochrony zabytków i opieki nad zabytkami - Smarż, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Jedną z ważniejszych funkcji administracji publicznej jest świadczenie usług polegających na zaspokajaniu podstawowych potrzeb ludności. Świadcząca rola administracji realizowana jest szczególnie na poziomie samorządu terytorialnego, m.in. w zakresie ochrony zabytków. Zachowanie w dobrym stanie obiektów zabytkowych jest istotne dla państwa i samorządu, gdyż stanowią one dobro ludzkości. Szczególną rolę w tym zakresie odgrywa gmina, która została zobowiązana m.in. do prowadzenia gminnej ewidencji zabytków, utworzenia parku kulturowego oraz spełnia kluczową rolę w ustalaniu przeznaczenia i zasad zagospodarowania terenu.

One of the most important functions of public administration is the provision of services consisting in meeting the basic needs of the population. The proving role of the administration is fulfilled especially at the level of local government, for example in the field of monument protection. Preserving historic buildings in good condition is important for the state and local government, as they are heritage of humanity. A special role in this regard is played by the commune, which has been obliged, among others, to keep the communal record of monuments, to create a cultural park and to play a key role in determining the purpose and principles of land development.
The special role of the local government in the protection and the care of monuments
Keywords: administracja świadcząca; samorząd terytorialny; ochrona zabytków; opieka nad zabytkami; zadania własne; common administration; territorial; protection of monuments; care of monuments; own tasks