Przeciwdziałanie ubóstwu energetycznemu w unijnej strategii Fit for 55 – zarys problematyki - Hałub-Kowalczyk, Olga (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Celem artykułu jest analiza propozycji rozwiązań legislacyjnych Komisji Europejskiej Fit for 55, mających na celu przeciwdziałanie zjawisku ubóstwa energetycznego w procesie transformacji klimatycznej. Niniejsze badania koncentrują się przede wszystkim na działalności Społecznego Funduszu Klimatycznego oraz idei utworzenia planów społeczno-klimatycznych przez państwa członkowskie Unii Europejskiej. Badania służą zweryfikowaniu hipotezy badawczej, iż wolność od ubóstwa energetycznego powinna być nie tylko jednym z celów unijnej polityki energetycznej, ale także podstawową gwarancją w systemie ochrony praw podstawowych Unii Europejskiej.

The aim of this paper is the analysis of the legislative package, proposed by European Commission, called „Fit for 55” with an emphasis on the instruments of combating energy poverty during the climate transformation till 2050. This study examines the main goals and tasks of Social Climate Found and the Social Climate Plans of the EU Member States. The conducted research aims to verify the hypothesis, that the freedom from energy poverty should be classified not only as a part of EU energy strategy but also as a human right within the framework of protection of fundamental rights and freedoms in the European Union.
Keywords: ubóstwo energetyczne; Europejski Zielony Ład; Fit for 55; Społeczny Fundusz Klimatyczny; plan społeczno-klimatyczny; Energy poverty; European Green Deal; „Fit for 55”; Social Climate Found; Social Climate Plan