Russian world’s fundamentalism aggression against Ukraine as a challenge for modern journalism standards - Zaliznyak, Yuriy (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
W artykule poddano analizie koncepcję „Rosyjskiego Świata” oraz standardy współczesnego dziennikarstwa w odniesieniu do konfliktu zbrojnego w Donbasie, stanowiącego starcie doktryny Moskwy i zachodniej cywilizacji. Przypadek strony internetowej Myrotvorets i opublikowanej tam listy dziennikarzy akredytowanych na terytoriach okupowanych został użyty jako dowód głębokiego zrozumienia skomplikowanej sytuacji, w której światowym i lokalnym mediom przychodzi informować o konfliktach. W artykule dokonano krytycznej analizy koncepcji „Rosyjskiego Świata”, ze wskazaniem na jego ekspansjonistyczną i fundamentalistyczną naturę. Przeprowadzono porównanie redakcyjnych poradników dla dziennikarzy oraz wyzwań wojny hybrydowej. Lista zaleceń dla dziennikarzy oraz odbiorców ich publikacji stanowi podsumowanie artykułu.
Fundamentalizm agresji rosyjskiego świata wobec Ukrainy jako wyzwanie dla współczesnych standardów dziennikarstwa
Keywords: „Rosyjski Świat”; standardy dziennikarskie; Myrotvorets; fundamentalizm; media; wojna hybrydowa