Zaufanie a zapewnienie jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym w warunkach społeczeństwa wiedzy - Piasecka, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
W artykule podjęto problematykę zaufania oraz zapewnienia jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym. Omówiono pojęcie i rodzaje zaufania w społeczeństwie wiedzy, w tym także w odniesieniu do uczelni. Przybliżono istotę zapewnienia jakości kształcenia oraz ukazano je jako narzędzie budowania zaufania do szkolnictwa wyższego. Zaprezentowano także wyniki badań ankietowych z zakresu wybranego elementu wewnętrznego zapewnienia jakości nawiązującego do zaufania w szkolnictwie wyższym.

The purpose of this article is to present the issue of trust and quality assurance in higher education. The paper describes the concept, types of trust in the knowledge society and the essence of quality assurance in higher education. Quality assurance of education is a tool to build trust in higher education. The article also presents the results of research concerning a selected element of internal quality assurance, related to trust in higher education.
Keywords: zaufanie; zapewnienie jakości kształcenia; szkolnictwo wyższe; trust; quality assurance of education; higher education