Ośrodek wczesnej interwencji jako miejsce wsparcia dla dzieci z niepełnosprawnościami i ich rodziców - Buchholz, Aleksandra; Ilnicka, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Artykuł porusza temat znaczenia wczesnej interwencji terapeutycznej dla rozwoju dziecka z niepełnosprawnością, a także dla jego rodziny. Jako przykład dla opisu zjawiska służy praca ośrodka wczesnej interwencji. Pierwsza część artykułu poświęcona jest opisowi funkcjonowania placówki terapeutycznej oferującej kompleksową pomoc dzieciom od 0 do 7. roku życia oraz ich rodzinom. Dalsza część skupia się na przedstawieniu trudnej sytuacji rodziców w obliczu wychowania dziecka z niepełnosprawnościami. Ma to stanowić silny argument przemawiający za koniecznością objęcia interwencją terapeutyczną nie tylko dzieci, ale i rodziny. Ostatnia część jest prezentacją wywiadów, jakie autorki przeprowadziły z matkami dzieci z autyzmem będącymi pod opieką Ośrodka Wczesnej Interwencji w Warszawie. Celem wywiadów było przedstawienie pespektywy rodzica jako uczestnika procesu terapeutycznego swojego dziecka, a także pokazanie przeżyć matek, jakie towarzyszą wychowaniu dziecka z autyzmem. Artykuł kończą wnioski potwierdzające konieczność pracy terapeutycznej z dzieckiem i rodzicem jako jednej z istotniejszych dróg prowadzących do skutecznej adaptacji do niepełnosprawności.

The article discusses the importance of early therapeutic intervention for the development of a child with disability and also for his/her family. The work of the Early Intervention Centre serves as an example for the description of the phenomenon. The first part of the article is devoted to the description of operation of the therapeutic facility offering comprehensive assistance to children aged 0 through 7 and to their families. Then, it focuses on presenting difficult situation of parents who bring up a child with disabilities. This is to be a strong argument speaking for the need to cover with therapeutic intervention not only children but also their families. The last part is a presentation of interviews conducted by the authors with mothers of children with autism who are under the care of the Early Intervention Centre in Warsaw. The aim of the interviews was to present perspective of the parent being a participant in the child's therapeutic process, as well as to show the experiences of mothers bringing up children with autism. The article ends with conclusions confirming the necessity of therapeutic work with the child and his/her parent as one of the most important ways leading to effective adaptation to disability.
Keywords: ośrodek wczesnej interwencji (OWI); autyzm; rodzice dzieci z niepełnosprawnością; Early Intervention Centre (OWI); autism; parents of children with disabilities