Organizacje pozarządowe i ich rola w realizacji spójności społeczno-ekonomicznej – wybrane aspekty prawne - Wójtowicz-Dawid, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Przedmiotem artykułu jest analiza zakresu podmiotowego pojęcia „organizacji pozarządowej”. Organizacje pozarządowe, które z założenia są niezależne od administracji publicznej, jednocześnie poprzez przyjęcie ich roli w funkcjonowaniu społeczeństwa, nazywane są trzecim sektorem, odróżniając się od innych podmiotów działalnością non profit, czyli faktem, że ich działalność nie jest nastawiona na zysk. Dokonano szczegółowej analizy podejścia do kwalifikacji poszczególnych form organizacyjno-prawnych do organizacji pozarządowych, wykazując, że spółki kapitałowe w określonych sytuacjach również można uznać za organizacje pozarządowe.

The object of the publication is an analysis of the subject scope of the non-governmental organisation concept. NGOs, which by definition are independent of public administration, due to taking their role in the society’s functioning are called the third sector. They are different from other subjects with their non profit activity. Starting with the binding legal provisions up to the stands presented in the doctrine, and the resolutions of the Supreme Court, the publication analyses the approach to qualifying particular organisational and legal forms to NGOs, and indicates that joint stock companies may in specific situations also be considered non-governmental organisations.