Kapitalizm globalny w kontekście aksjologicznym - Woźniak, Michał Gabriel (MITEL, 2006)
Autor artykułu dostarcza dowodów na to, że kraje rozwijające się nie nadrobią zaległości bez uwzględnienia zagrożeń globalnego kapitalizmu dla innych niż ekonomiczne aspekty ludzkiego bogactwa. W celu uniknięcia tych zagrożeń sugeruje się projektowanie polityki gospodarczej, która ewoluuje wokół strategii nastawionej na wzrost produktywności, pozyskiwanie kapitału ludzkiego i ograniczanie nierówności społecznych. Strategie krajowe, które spełniają te cele społeczne, mają stymulować i integrować społeczną odpowiedzialność rządu (na poziomie krajowym i gminnym), firm oraz społeczności regionalnych i lokalnych. Omawiana strategia dla polskiej gospodarki powinna uwzględniać międzynarodowy wymiar społecznej odpowiedzialności, który wynika z wymogów spójności społecznej i zrównoważenia środowiska przyrodniczego. Wymagania te (spójność społeczna i trwałość środowiska naturalnego) zostały określone przez UE i inne instytucje międzynarodowe, w których uczestniczy Polska. Zatem usprawnienia instytucji rynkowych władz korporacyjnych w Polsce powinny być projektowane z perspektywy tych celów i zadań.

Author of the article provides evidence that the developing countries will not catch up with the rest of the word without considering the threats of global capitalism for other then economic aspects of human wealth. In regards to avoid these threats, it is suggested to design the economic policy that evolves around the strategy aimed at productivity growth, human capital acquisition and limitation the social inequality. The national strategies that fulfill these social targets are to stimulate and integrate the social responsibility of the government (national level and commune level), companies, and regional and local communities. The discussed strategy for Polish economy should consider the international dimension of the social responsibility that arise from requirements of social cohesion and sustainability of natural environment. These requirements (social cohesion and sustainability of natural environment) has been defined by the EU and other international institutions in which Poland attends. Thus, the improvements of market institutions of corporate government in Poland should be design from the perspective of these aims and targets.
Kapitalizm globalny w kontekście aksjologicznym