Prawo do sądu obywateli Unii Europejskiej – wybrane aspekty - Marcisz-Dynia, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Celem niniejszego opracowania było przeanalizowanie podstawowych kwestii dotyczących zakresu i charakteru unijnego prawa do sądu, ze szczególnym uwzględnieniem dualistycznego prawa do sądu obywateli Unii Europejskiej, a także przeanalizowanie jednej z istotnych zasad, jaką jest zasada odpowiedzialności odszkodowawczej państwa, która w procesie zapewnienia efektywnej ochrony sądowej odgrywa doniosłą rolę. Jest to pojęcie złożone i niepoddające się łatwo definiowaniu, dlatego też omówione zostały tylko niektóre jego aspekty.

The aim of this paper was to analyse the basic aspects of the scope and nature of the right to a fair trial in the European Union with particular regard to the dualistic right to a fair trial for citizens of the European Union, as well as to analyse one of the important principles, which is the principle of the state’s liability for damages, which plays a significant role in the process of ensuring effective judicial protection. It is a complex concept that cannot be easily defined, therefore, only some of its aspects have been discussed.
Keywords: prawo do sądu obywateli Unii Europejskiej; zasada odpowiedzialności odszkodowawczej państwa; pytanie prejudycjalne; the right to a fair trial in the European Union; Principle of Member State’s liability for damages; preliminary rulling