Zasoby ludzkie i wiedza jako determinanty w zarządzaniu nowoczesną organizacją - Olak, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Artykuł stanowi próbę zwrócenia uwagi na kapitał ludzki, jako strategiczny zasób nowoczesnych organizacji determinujący sukces i rozwój ekonomiczny. Konkurencja oraz dynamiczny rozwój technologii sprawiają, że problemy, przed którymi stoją organizacje wymagają poszukiwania nowych rozwiązań w zakresie skutecznego zarządzania. Jednym z takich rozwiązań staje się systemowe podejście do pracowników w przedsiębiorstwie, jako do twórczego i produktywnego potencjału organizacji. Jest to sztuka widzenia wzajemnych relacji, a nie pojedynczych zjawisk, charakteru zmian w czasie, a nie statycznego, bieżącego obrazu. Od właściwego doboru pracowników i ich wiedzy, skutecznej komunikacji zależeć będzie sukces organizacji i jej rozwój.

This article is the attempt to draw attention to the aspect of human capital as the strategic resource of a modern organisation that determines its success and the economic development. The competition and the rapid development of technologies make a lot of organisations search for new solutions in effective management. The system approach to employees as a creative and productive force of an organisation is one of such solutions. It is the art of seeing the interaction between people instead of unique phenomena and the nature of the changes in time instead of the static, current view. The success of an organisation and its development will depend on the recruitment drive, the employees’ knowledge and good communication.