Siecioholizm i fonoholizm jako współczesne zagrożenie społeczne – objawy, skutki i profilaktyka - Szumiec, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Obserwowany współcześnie dynamiczny rozwój nowoczesnych technologii sprawia, że w dzisiejszych czasach coraz trudniej wskazać obszary działalności człowieka pozbawione możliwości korzystania z nich. Otaczająca nas rzeczywistość naznaczona jest wszechobecnością mediów cyfrowych, w tym komunikacyjnych, takich jak internet czy telefonia komórkowa. Niewątpliwie media te znacznie ułatwiają codzienne funkcjonowanie, ale też generują wiele problemów. Artykuł stanowi próbę zasygnalizowania zagrożeń związanych z niewłaściwym korzystaniem z internetu (siecioholizm) i telefonów komórkowych (fonoholizm). Na podstawie przeprowadzonych badań możliwe okazało się rozpoznanie skali tych zjawisk, wyłonienie objawów i konsekwencji nagminnego korzystania z sieci oraz wskazanie działań profilaktycznych.

The dynamic development of modern technologies makes it increasingly difficult to identify areas of human activity that are deprived of the possibility of using them. The reality around us is marked by the presence of digital media, including communication media, such as the Internet or mobile phone. These media certainly make everyday functioning much easier, but they also generate many problems. The article is an attempt to indicate the threats related to the inappropriate use of the Internet (network addiction) and mobile phones (phone addiction). Thanks to the conducted research, it was possible to recognize the scale of these phenomen, determine the symptoms and consequences of addictive Internet use, and indicate preventive actions.
Networkholism and phonoholism as a modern social threat – symptoms, effects and prevention
Keywords: siecioholizm; fonoholizm; uzależnienie behawioralne; zagrożenia; telefon komórkowy; phonoholism; networkholism; behavioral addiction; threats; mobile phone