Wyszukiwanie obiektów o podobnych cechach w bazie danych z wykorzystaniem sztucznej inteligencji - Wołoszyn, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Artykuł ten przedstawia proces tworzenia systemu rekomendującego obiekty z pól rekordów bazy danych o zbliżonych cechach podobieństwa do wybranych cech obiektu wzorcowego. W budowie wykorzystano algorytm K najbliższych sąsiadów, który często jest wykorzystywany do tworzenia systemów klasyfikacji.

This article presents the process of creating a system that recommends objects from database records fields with similar selected features similar to the features of a reference object. The K algorithm of the nearest neighbors was used in the construction, which is often used to create classification systems.
Search for objects with similar features in the database using artificial intelligence
Keywords: baza danych; sztuczna inteligencja; databases; artificial intelligence