Status prawny kuratora strony nieobecnej w postępowaniu administracyjnym - Kubas, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
Zabezpieczenie praw strony wymaga zapewnienia jej możliwości czynnego udziału w postępowaniu administracyjnym. Obowiązek ten ciąży na organie administracji zwłaszcza w przypadku strony nieobecnej, dla której należy ustanowić przedstawiciela ustawowego. Jego zadaniem jest przede wszystkim ustalenie miejsca pobytu strony, a także reprezentowanie jej interesów w toku całego postępowania.

Securing the rights of the party requires ensuring that it can actively participate in the administrative proceedings. The same obligation is imposed on the administration authority in the case of the absent party, for which the legislator orders the appointment of a legally designated representative whose task is primarily determining the place of stay of the party and representing its interests throughout the proceedings.
Keywords: strona; nieobecność; postępowanie administracyjne; przedstawiciel ustawowy; party; absence; administrative proceedings; legally designated representative