Mediolingwistyczna analiza wartości w polskich filmach fabularnych opartych na faktach - Kuraś-Szczepanek, Klaudia (Uniwersytet Rzeszowski, 2022)
Celem badań pracy doktorskiej jest analiza wartości promowanych w serii polskich filmów fabularnych opartych na prawdziwych wydarzeniach. Podstawę materiałową stanowią produkcje – „Nad życie”, „Mój biegun”, „Bokser”, „Cisza”, „Krzysztof”, „Laura” – emitowane w latach 2010-2013 jako cykl obrazów pt. „Prawdziwe historie” za pośrednictwem stacji TVN. Niniejsza praca doktorska składa się z sześciu rozdziałów. Trzy pierwsze stanowią część metodologiczno-teoretyczną, kolejne zaś – dział badawczy. Każdy rozdział zakończony jest wnioskami. Pierwszy rozdział pracy opisuje podstawowe założenia mediolingwistyki. Rozdział drugi rozprawy poświęcony jest problematyce rozumienia filmu oraz przypisywanej mu roli w szerzeniu pewnych postaw, wzorców czy zachowań. Trzeci rozdział dotyczy aksjologii, a przede wszystkim różnorodnego rozumienia słowa wartość czy heterogenicznych hierarchii zależnych zarówno od kultury, w jakiej człowiek wzrasta, środowiska rodzinnego, jak i indywidualnych cech osobowości. Analityczna część pracy doktorskiej składa się z trzech rozdziałów, poświęconych kolejno wymienionym wartościom – miłości, rodzinie, życiu i zdrowiu. Każdy z rozdziałów zawiera opis i analizę wybranych filmów, ich głównych komponentów – obrazu, słowa, gestu czy muzyki – mających wpływ na wyodrębnienie poszczególnych kwestii aksjologicznych.

The aim of this doctoral dissertation is to analyse the values propagated in a series of Polish feature films based on true stories. The material for the analysis consists of the following films: "Nad życie", "Mój biegun", "Bokser", "Cisza", "Krzysztof", "Laura", which were broadcast between 2010 and 2013 on TVN channel, as a collection of cinematic works known as "Prawdziwe historie". This dissertation is divided into six chapters. The first three represent the methodological and theoretical part, while the next three constitute the research section. Each chapter ends with conclusions. The first chapter of the dissertation describes the basic principles of medialinguistics. The second chapter is devoted to the problem of understanding film and the role it plays in promoting certain attitudes and behaviours. The third chapter concerns axiology, and in particular, the various interpretations of the word value as well as the heterogeneous hierarchies which stem from the culture in which one grows up, one's family background and individual personality traits. The analytical part of the dissertation consists of three chapters, devoted to the following values: love, family, life and health. Each chapter provides a description and analysis of selected films, as well as their main components (image, word or music), which influence the identification of particular axiological issues.
A medialinguistic analysis of the values included in Polish feature films based on facts
Promotor: prof. dr hab. Grażyna Filip - 260 s..
Keywords: mediolingwistyka; aksjologia; film; wartość; medialinguistics; axiology; values