Zastosowanie sztucznej inteligencji i robotyki w usługach opiekuńczych świadczonych osobom starszym: szansa czy zagrożenie? - Blicharz, Jolanta; Zacharko, Lidia (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Powszechnie wiadomo, że potrzeby społeczne w zakresie usług opiekuńczych świadczonych osobom starszym systematycznie rosną. Jest to spowodowane występującym obecnie na całym świecie trendem demograficznym w kierunku starzenia się społeczeństwa. Jakkolwiek dla samorządu lokalnego włączenie technologii sztucznej inteligencji do usług opiekuńczych mogłoby przynieść duże korzyści i wartość publiczną dla obywateli, to jednak ważne jest, aby wziąć pod uwagę również etyczne implikacje jej stosowania.

It is well known that social needs in the field of care services provided to the elderly are systematically growing. This is caused by the current demographic trend around the world towards the aging of the population. Although for the local government, the inclusion of artificial intelligence technology in care services could bring great benefits and public value for citizens, it is also important to consider the ethical implications of its use.
The use of artificial intelligence and robotics in care services provided to the elderly: an opportunity or a threat?
Keywords: sztuczna inteligencja; robotyka; usługi społeczne; usługi opiekuńcze; pomoc społeczna; deinstytucjonalizacja; artificial intelligence; robotics; social services; care services; social assistance; deinstitutionalization