Pedofilia. Psychologiczna opinia sądowo - seksuologiczna w sprawie karnej. Metody diagnozy - Kruk, Aleksandra (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Artykuł ma na celu przybliżyć proces powstawania opinii sądowo-seksuologicznej ze wszystkimi działaniami, które podejmuje biegły psycholog czy seksuolog w kontakcie z osobą podejrzaną o pedofilię. Jest próbą ukazania, jakie faktyczne znaczenie ma ona dla sądu. Trudność stanowi fakt, że biegły musi pogodzić dwie role: terapeuty – obiektywnego słuchacza i specjalisty – obiektywnego badacza, co niejednokrotnie przyczynia się do problemów natury metodologicznej. Niejednorodność zjawiska pedofilii oraz niewielka ilość metod dostosowanych do warunków polskich utrudnia przeprowadzenie badań, a co za tym idzie stawianie poprawnych diagnoz i prognozowanie możliwości ponownego wystąpienia zachowań dysfunkcjonalnych u tych sprawców.

The article aims at presenting the process of creating a psychological and sexuological opinion for judicial purposes by a psychologist or sexologist expert in case of a person suspected of a sexual dysfunction like paedophilia. The Author has focused on the actual significance of such an opinion for the court. The greatest difficulty is the fact that the expert must reconcile two roles: of a therapist being an objective listener and a specialist being an objective researcher, which often contributes to methodological problems. Heterogeneity of the phenomenon of paedophilia and a few methods adapted to the Polish conditions hinders the research. As a consequence, it is difficult to put the correct diagnosis and to predict the possibility of dysfunctional behaviour recurrence in case of such perpetrators.
Paedophilia. A Psychological, Judicial and Sexualogical Opinion in a Criminal Case. Diagnosis Methods
Keywords: pedofilia; opinia biegłego; biegły sądowy; diagnoza psychologiczna; paedophilia; expert’s opinion; expert witness; psychological diagnosis