Holistyczne ujęcie uwarunkowań ICT w organizacjach inteligentnych społeczeństwa informacyjnego - Adamczewski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Organizacja inteligentna to organizacja opierająca się na zarządzaniu wiedzą w ramach społeczeństwa informacyjnego. Celem artykułu jest ukazanie roli całościowych uwarunkowań ICT na gruncie organizacji inteligentnych społeczeństwa informacyjnego. Po określeniu organizacji inteligentnej odniesiono się do zarządzania wiedzą w kontekście stosowania zaawansowanych rozwiązań ICT i wskazano tendencje rozwojowe w tym zakresie.

Organizations are changing, or are capable of changing profoundly in the information society. Intelligent organizations are the abilities: to adapt to changing situations, to influence and shape their environment if necessary, to find a new milieu or reconfigure the business processes. Increasing requirements for extended enterprises have stimulated the integration of knowledge management function into ERP systems for knowledge asset management. This paper discusses how to deploy ERP concurrently in the framework of enterprise information systems.