ROZWAŻANIA NA TEMAT DOPUSZCZALNOŚCI ZATRUDNIENIA NA PODSTAWIE UMOWY O PRACĘ CZŁONKÓW ZARZĄDU JEDNOOSOBOWYCH SPÓŁEK KAPITAŁOWYCH - Ludera-Ruszel, Agata (My University, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie o dopuszczalność zatrudniania na podstawie umowy o pracę członka jednoosobowego zarządu, będącego jedynym wspólnikiem (akcjonariuszem) spółki kapitałowej. Wątpliwości, jakie w tym zakresie pojawiają się w doktrynie i w orzecznictwie, koncentrują się wokół dwóch problemów. Po pierwsze, kwalifikacji takich umów jako „czynności z samym sobą”, w tym zawartych dla pozoru lub celem obejścia przepisów prawa. Po drugie, występowania w takim przypadku wszystkich istotnych elementów stosunku pracy, wskazanych w art. 22 §1 k.p. The aim of the article is to find the aswer to the question of the admissibility of employment of executive board members in the companies with only one partner. Any doubts on this point focus on two issues. Firstly, the recognition of such contracts as concluded „with themselves”, as well as reached under the pretext or with the intention to circumvent the law. Secondly, the oc-curance in this case all those elementes that are essencial for the employment contract, which are indicated in the article 22 par. 1 of The Labour Code.
THE ISSUE OF EMPLOYMENT OF EXECUTIVE BOARD MEMBERS IN THE COMPANIES WITH ONLY ONE PARTNER
Keywords: umowa o pracę; stosunek pracy; członek zarządu; employment contrach; employment relationship; member of executive board