Wybrane elementy prawne wpływające na system ochrony zdrowia - Bróż, Oskar; Podolak, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Artykuł 168 TFUE określa działania Unii Europejskiej w dziedzinie ochrony zdrowia, pozwalając państwom członkowskim na swobodę w decydowaniu o priorytetach systemu ochrony zdrowia. Ze względu na ograniczone zasoby podejmowanie decyzji o kształcie zdrowia publicznego realizuje się na podstawie polityk i strategii, które obejmują zadania z zakresu zdrowia publicznego. W artykule wskazano wybrane elementy prawne, które zdaniem autorów w kontekście realizacji zadań zdrowia publicznego powinny w przyszłości pełnić ważną rolę w systemie ochrony zdrowia.

Article 168 TFEU defines the European Union’s activity in the field of health, allowing Member States the freedom to decide on the priorities of the health system. Due to limited resources, decision-making on the development of public health is carried out on the basis of policies and strategies that implement public health tasks. The article identifies selected legal elements which, in the authors’ opinion, in the context of the implementation of public health tasks, should perform an important role in the health system in the future.
Selected legal elements with impact on the health care system
Keywords: system ochrony zdrowia; zdrowie publiczne; bezpieczeństwo zdrowotne; health system; public health; health security