BBC micro:bit jako narzędzie nowoczesnej edukacji technicznej - Szabłowski, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Micro:bit to płytka przeznaczona do nauki elektroniki i programowania dla dzieci i młodzieży. W opracowaniu przeprowadzono analizę sprzętową układu oraz środowisk programistycznych. Wskazano na możliwości zastosowania płytki Micro:bit w edukacji STEAM. W zakończeniu zamieszczono komentarze i wnioski praktyczne.

Micro:bit is a board designed for learning electronics and programming for children and teenagers. The study included a hardware analysis of the system and programming environments. The possibilities of using the Micro:bit board in STEAM education were indicated in the study. The conclusion includes comments and practical inferences.
BBC micro:bit as a tool for modern technical education
Keywords: Micro:bit; programowanie Micro:bit; MakeCode; MicroPython; Micro:bitprogramming