Wolontariusz- streetworker wobec problemów osób bezdomnych - Szluz, Beata (Prešovská univerzita, Prešov, 2011)
Bezdomność jest jednym z trudniejszych do zbadania i rozwiązania problemów społecznych. Wspomniana trudność wynika z jednej strony z kosztowności badań, wiąże się z niebezpieczeństwem, na które naraża się badacz. Z drugiej strony kumulowanie się różnych przyczyn, złożoność sytuacji osoby bezdomnej powoduje, że nie zawsze korzysta ona z pomocy instytucji. W zasadzie ciągle część osób przebywa poza miejscami, tzw. mieszkalnymi. Działalność pomocowa wobec tych osób wymaga podejmowania długotrwałych, wieloaspektowych oddziaływań. W odniesieniu do osób wzbraniających się przed przebywaniem w placówce jest ona szczególnie skomplikowana. Okazuje się, że bardzo dobrym rozwiązaniem jest, stosunkowo mało jeszcze rozpowszechniona w Polsce, praca streetworkerów (pracowników etatowych, bądź wolontariuszy). W związku z powyższym niniejszy artykuł poświęcono zagadnieniu streetworkingu, który jest stosowany m.in. w pracy socjalnej z osobami bezdomnymi.
-
Keywords: sociology; volunteer; streetworker; homelessness