Wiedza ekonomicza versus wiedza o ekonomii. Kilka uwag na temat konstruktywistycznego uprawiania ekonomii - Zboroń, Halina (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
Autorka rozważa problem konceptualizacji metaekonomii, która jest refleksją dotyczącą filozoficznych założeń teorii ekonomicznych. Zgodnie z przekonaniem autorki rozpoznanie sposobu definiowania przedmiotu badań i metod stosowanych w ekonomii jest najważniejszym problemem metaekonomii. W artykule prezentowane są krytyczne uwagi na temat ekonomii głównego nurtu, która jest powszechnie rozpoznawana jako dziedzina odległa od praktycznych realiów gospodarczych. Autorka jest przekonana, że nowe podejście w ekonomii – alternatywne w stosunku do neoklasycznej ortodoksji – jest w stanie lepiej wyjaśnić wszystkie społeczne i kulturowe uwarunkowania podejmowanych decyzji i wszelkich działań gospodarczych.

The author considers a problem of conceptualization of so called metaeconomics, which is reflection on philosophical presumptions of economic theories. Acording to the author recognization a way of defining subject and methods of economics is the most important task of metaeconomics. In the article she discusses some problems considering this concept. She also presents critical remarks on the mainstream economics, which is widely recognised to be far removed from economic realities. The author believes, that the new aproach in economics – alternative to neoclassical ortodoxy – can better explain all social and cultural conditions in which decisions and economic activities are undertaken.
Knowledge of Economics versus Knowledge on Economics