Demografické a migračné procesy v SR - Wolfová, Darina; Pechová, Michaela (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
Migrácia pracovnej sily tu stále bola a v budúcnosti bude naďalej pretrvávať. Úzko súvisí so stále existujúcimi rozdielmi medzi jednotlivými štátmi, regiónmi. Tieto rozdiely sa jednoducho vymazať nedajú a stále budú podnecovať pohyb obyvateľstva za prácou do tých oblastí, ktoré sú na tom ekonomicky lepšie a budú ponúkať viac možností. V rámci Európy bude migrácia určite napomáhať stále prehlbujúca sa integrácia vo vnútri EÚ, a to nielen hospodárska, ale aj spoločenská a kultúrna. Existuje mnoho názorov ekonómov, ktorí argumentujú pozitívami migrácie, ba dokonca poukazujú na nevyhnutnosť ešte väčšieho a permanentného prílevu pracovných síl. Aby sa zachovala vyváženosť pomeru pracujúcich a dôchodcov, potrebovalo by mnohé vyspelé štáty EÚ niekoľko miliónové prílivy migrantov. V súčasnej Európe je migrácia obyvateľstva významnou zložkou demografického vývoja.

The paper presents migration of foreigners within the EEC and the impact of this on the Slovak Republic. It focuses on the explanation of a term „migration“, its causes, advantages and disadvantages. On its territory, the Slovak Republic complies with the principle of labour free movement with regards to the EU and EEC citizens. In this article, there is a deep analysis of the migration issue in the Slovak Republic, statistics describing emigrates and immigrates, as well as foreigners who are employed in the Slovak Republic and those who run their own businesses in there. A special attention is also drawn towards the ‘brain drain’ issue which is becoming increasingly important in the Slovak Republic.

Opracowanie dotyczy migracji obcokrajowców na obszarze Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej i jej wpływu na sytuację na Słowacji. Skoncentrowano się na wyjaśnieniu terminu „migracja”, jej przyczynach, korzyściach i zagrożeniach. Republika Słowacji na swoim obszarze przestrzega zasady wolnego przepływu siły roboczej dla obywateli Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej. W opracowaniu przeanalizowano migracje w Republice Słowacji, statystyki opisujące emigrację i imigrację oraz zatrudnienie obcokrajowców na Słowacji, jak i prowadzenie przez nich działalności gospodarczej na terenie kraju. Zwrócono również uwagę na kwestię „drenażu mózgów”, która staje się poważnym problemem w Republice Słowacji.
Demography and Migration in Slovak Republic
Demografia i migracje w Republice Słowacji