Prawo do „bycia sobą” w mediach społecznościowych - Garwol, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Artykuł stanowi próbę analizy zjawiska, jakim jest retusz zdjęć i filmów w internecie, zwłaszcza w mediach społecznościowych, oraz rodzącej się mody na pokazywanie swojego wizerunku w sposób prawdziwy, bez używania filtrów i wystudiowanych póz. Po części teoretycznej zostały zaprezentowane badania własne autorki pokazujące opinie respondentów na temat omawianego zagadnienia. Problem nagminnego używania filtrów zmieniających rysy twarzy oraz przesłodzonego pokazywania swojego życia przez influencerów jest niezwykle istotny z punktu widzenia kondycji psychicznej ludzi młodych oglądających tego typu obrazki.

The article is an attempt to analyze the phenomenon of photo and video retouching on the Internet, especially in social media, and the emerging fashion for showing your image in a real way, without using filters and studied poses. After the theoretical part, the author's own research was presented, showing the respondents' opinions on the discussed issue. The problem of frequently using filters that change facial features and the sugary presentation of one's life by influencers is significant from the point of view of the mental condition of young people watching this type of pictures.
The right to "be yourself" on social media
Keywords: media społecznościowe; internet; retusz; zdjęcie; realizm; social media; retouching; photo; realism