Wartościowanie w komentarzach internetowych (na przykładzie fanpage’u Katarzyny Michalak) - Drozd, Barbara (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
Celem artykułu jest analiza komentarzy internetowych na fanpage’u, skupionych wokół tematu związanego z twórczością Katarzyny Michalak, pisarki, która zyskuje coraz większą popularność wśród czytelniczek należących do różnych pokoleń. Językowa analiza komentarzy ma służyć odpowiedzi na pytania: czy i w jaki sposób komentarze odnoszą się do tematu wpisu? Czy służą wartościowaniu pisarki, jej blogu czy jej dorobku, a także: w jaki sposób i za pośrednictwem jakich środków językowych to wartościowanie się przejawia?

The aim of the article was analysis of the online comments focused on the subject related to creativity of Katarzyna Michalak, writer, who gain popularity among readers which belong to different generations. Katarzyna Michalak has fan page and her fans can exchange experiences attributable to reading her nowels. Lingusitic analysis of the online coments will serve to make an answer the questios: in what way online comments relate to subject of the post? If this comments relate to valuation of the writer, of her blog or her literary output?
Keywords: fanpage; wartościowanie; komentarze internetowe; pisarka; valuation; online comments; writer