SEKCJA - obraz olejny na płótnie 100 x 100 cm /Międzynarodowe Triennale Malarstwa SREBRNY CZWOROKĄT 2021 / Galeria Sztuki Współczesnej, Przemyśl ,2022 - Sankowska, Dorota (My University, 2022)
Praca malarska zakwalifikowana do międzynarodowej wystawy pokonkursowej, nawiązuje do idei 11 edycji Triennale - Dziwny jest ten świat… Ta inicjatywa prezentuje i promuje współczesne malarstwo - pogranicza państwowego, kulturowego i wyznaniowego Srebrny Czworokąt jest projektem międzynarodowym odbywającym się w Polsce i za granicą z udziałem karpackich artystów malarzy. Odpowiada na potrzebę działań integracyjnych w tym regionie, umożliwiając poznanie kondycji sztuki współczesnej terenów pogranicza Polski, Rumunii, Słowacji, Ukrainy, Węgier. . Kuratorem artystycznym Triennale 2021 i autorem głównego założenia był Peter Markovič, krytyk i historyk sztuki ze Słowacji. Na wystawę międzynarodowe jury zakwalifikowało 111 prac 61 artystów. Organizator Galeria Sztuki Współczesnej W Przemyślu, Instytucja Kultury Województwa podkarpackiego, patronat Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy. Prezentacja wystawy pokonkursowej w galeriach i muzeach: Galeria ARP Zamek Krasiczyn, BWA Kielce, BWA Rzeszów, Sariśska Galeria Presov Słowacja, Herman Otto Muzeum Miskolc Węgry, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea Rumunia.
Keywords: Sankowska Dorota; Międzynarodowe Triennale Malarstwa SREBRNY CZWOROKĄT 2021; SEKCJA malarstwo; Galeria Sztuki Współczesnej; Przemyśl; 2022