Nadzór korporacyjny jako czynnik modernizacji przedsiębiorstw na przykładzie spółek Skarbu Państwa (w perspektywie transformacji systemowej) - Kargol-Wasiluk, Aneta; Zalesko, Elżbieta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie mechanizmów systemu nadzoru korporacyjnego w spółkach Skarbu Państwa w Polsce oraz ich znaczenia w procesach modernizacji przedmiotowej grupy przedsiębiorstw. Nadzór (ład korporacyjny) obejmuje szereg systemów, procesów oraz procedur, które w szczególności kształtują oraz regulują relacje między kadrą zarządzającą a udziałowcami (akcjonariuszami), a także w sensie ogólnym między przedsiębiorstwem (spółką) a interesariuszami. Mimo rosnącego zainteresowania badaniami nad nadzorem korporacyjnym wciąż jest to obszar wymagający pogłębionych analiz zarówno w obszarze ekonomii, jak i zarządzania. W XXI w. nadzór korporacyjny jest w badanej grupie przedsiębiorstw szczególnie istotny m.in. z uwagi na (niedokończony) proces transformacji systemowej, nieodzowność przeprowadzenia procesów restrukturyzacyjnych itp., które wpływają na możliwości rozwoju gospodarki. Skuteczny ład korporacyjny może również poprawić wyniki finansowe spółek, jednak zbadanie takiej zależności wymaga pogłębionych analiz. Opracowanie ma charakter teoretyczno-empiryczny. Do badań autorki wykorzystały metodę opisową z elementami analizy danych statystycznych oraz analizy prawnej.

The purpose of the article is to present the mechanisms of corporate governance in state-owned companies in Poland and their significance in the modernization processes of the group of enterprises in question. Corporate governance includes a number of systems, processes and procedures that, in particular, shape and regulate the relationship between management and shareholders, and in a general sense between the enterprise (company) and stakeholders. Despite the growing interest in the study of corporate governance, it is still an area that requires in-depth analysis, both in the field of economics and management. In the 21st century, corporate governance is particularly important in the studied group of companies, due to a variety of factors including the (unfinished) process of system transition, the need to carry out restructuring processes, etc., which affect the opportunities for economic development. Effective corporate governance can also improve the financial performance of companies, but the study of such a relationship requires in-depth analysis. The research is theoretical and empirical in nature. For the study, the authors used a descriptive method with elements of statistical data analysis and legal analysis.
Corporate governance as a factor in the modernisation of enterprises on the basis of state-owned companies (in the context of system transition)
Artykuł jest efektem realizacji projektu „Central European Congress of Economic History. Modernization processes in Younger Europe” przez Uniwersytet Rzeszowski w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki RP „Doskonała nauka – wsparcie konferencji naukowych” numer umowy DNK/SP/512085/2021.
Keywords: ład korporacyjny; rada nadzorcza; spółki Skarbu Państwa; modernizacja; transformacja gospodarki; corporate governance; supervisory board; state-owned companies; modernization; transformation of the economy