Inżynieria genetyczna -technika usytuowana między naturą a kulturą - Cynk, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2014)
W ostatnich latach człowiek w wyniku swojej działalności gospodarczej ingeruje w przyrodę w stopniu nie spotykanym wcześniej. Wchodzi on na kolejne szczeble poszerzania wiedzy z zakresu inżynierii genetycznej, choć tak na prawdę nie zawsze wie po czym i dokąd zmierza. Pasjonujący postęp jak na razie przynosi więcej zagadek niż rozwiązuje problemów.

Artykuł dotyczy filozoficznych rozważań na temat granic i oceny ludzkiej ingerencji w przyrodę oraz możliwości jej przekształcania.
Keywords: GMO natura; kultura; inżynieria genetyczna