Zastosowanie progresywnej relaksacji Jacobsona w leczeniu zaburzeń psychiatrycznych - Kodzik, Aneta; Siek, Bartłomiej; Gworys, Kamila; Szamotulska, Jolanta; Hansdorfer-Korzon, Rita; Zwoliński, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Wprowadzenie: Celem pracy jest przedstawienie stanu badań oraz dyskusji dotyczącej stosowania relaksacji progresywnej mięśni (RPM) według Jacobsona u pacjentów psychiatrycznych. Zakłada się, że włączenie RPM w procesie leczenia tej grupy chorych jest uzasadnionym postępowaniem terapeutycznym. Materiał i metody: Dokonano analizy literatury indeksowanej w bazach Scopus i Medline za lata 2001–2021. Uwzględniono artykuły prezentujące wyniki badań klinicznych oraz prace kazuistyczne. Kryteriami wyszukiwawczymi były hasła przedmiotowe oraz autorskie słowa kluczowe. Wyniki: Na podstawie przeprowadzonego przeglądu piśmiennictwa wnioskuje się, że zastosowanie RPM jest uzasadnionym postępowaniem terapeutycznym, wspomagającym proces leczenia oraz prewencję nawrotów choroby u pacjentów psychiatrycznych. Wnioski: RPM: zmniejsza poziom lęku, stresu, poprawia jakość snu oraz redukuje objawy depresji; może być stosowana jako leczenie uzupełniające w celu zmniejszenia lęku hospitalizowanego pacjenta psychiatrycznego; ma istotne zastosowanie także w prewencji wtórnej podczas procesu leczenia pacjentów ze schizofrenią.

Introduction: The goal of the article is to present the state of tests and discussion concerning the use of Jacobson’s progressive muscle relaxation (PMR) in psychiatric patients. It is assumed that adding PMR into the process of treating this group of patients is a reasonable therapeutic procedure. Material and methods: An analysis of literature indexed in databases of Scopus and Medline in the years 2001–2021 was performed. Included were articles presenting results of clinical tests and casuistic works. The subject terms and original key words were used as the search criteria. Results: Based on previously carried out literature examination, the conclusion was reached that the use of PMR is a reasonable therapeutic procedure aiding the treatment process and relapse prevention in psychiatric patients. Conclusions: PMR: decreases the levels of anxiety, stress, improves the quality of sleep and reduces symptoms of depression; it can be implemented as a complementary treatment to reduce the fear levels in hospitalized psychiatric patient; furthermore it has significant use in secondary prevention during the treatment process of patients with schizophrenia.
Progressive muscle relaxation training in the treatment process of psychiatric patients
Keywords: relaksacja progresywna mięśni; Trening Jacobsona; psychiatria; progressive muscle relaxation training; Jacobson Training; psychiatry