2024-01-18 T. Hejda – tango Reminiscencja / kameralista - Paluch, Paweł (My University, 2024)
Dnia 18 stycznia 2024 r. w Filharmonii Podkarpackiej im. Artura Malawskiego w Rzeszowie odbył się występ kameralny Pawła Palucha – kameralisty i aranżera – w ramach koncertu zorganizowanego z okazji 670-lecia lokacji Miasta Rzeszowa. Podczas wydarzenia zaprezentowano tango „Reminiscencja” Tadeusza Hejdy w autorskim opracowaniu Pawła Palucha, wykonane w duecie z wiolonczelistką Joanną Paluch. Występ stanowił przykład artystycznej interpretacji muzyki tanecznej w formule kameralnej, łącząc elementy tradycji tanga z indywidualnym językiem aranżacyjnym wykonawcy.
Występ kameralny Pawła Palucha miał miejsce 18 stycznia 2024 r. w Filharmonii Podkarpackiej im. Artura Malawskiego w Rzeszowie, podczas koncertu jubileuszowego z okazji 670-lecia lokacji Miasta Rzeszowa. W ramach programu artystycznego wykonane zostało tango „Reminiscencja” autorstwa Tadeusza Hejdy w autorskim opracowaniu Pawła Palucha, zaprezentowane w duecie z wiolonczelistką Joanną Paluch. Autorska aranżacja utworu uwzględniała kameralny charakter obsady oraz indywidualne walory brzmieniowe instrumentów, akcentując dialog pomiędzy partią akordeonu a wiolonczeli. Interpretacja łączyła stylistykę tanga z elementami muzyki artystycznej, eksponując zarówno taneczny puls utworu, jak i jego liryczno-refleksyjny charakter. Koncert odbył się w prestiżowej instytucji kultury o ugruntowanej pozycji w krajowym życiu muzycznym i był adresowany do szerokiego grona odbiorców. Wydarzenie miało charakter ogólnopolski i było relacjonowane w mediach regionalnych oraz w mediach społecznościowych. Występ wpisuje się w działalność artystyczną Pawła Palucha jako kameralisty i aranżera, ukierunkowaną na twórcze reinterpretowanie repertuaru muzyki tanecznej oraz jego prezentację w kontekście koncertowym. Wykonawcy: Paweł Paluch – akordeon Joanna Paluch – wiolonczela
Keywords: tango; Tadeusz Hejda; Reminiscencja; koncert kameralny; Filharmonia Podkarpacka; autorskie opracowanie